İyi bir yataktan beklentimiz kısaca sabah uyandığımızda dinlenmiş, dinç ve ağrısız şekilde güne başlayabilmemizi sağlamasıdır.
İnsan omurgası eğimli bir yapıdadır. Bir yatağın ortopedik olması için omurganın bu S şeklindeki yapısına uyum sağlaması lazımdır. İyi bir yatak vücudun temas ettiği her bölgede temas edilen kısma, eğime ve ağırlığa paralel yapıda ve formda olmalıdır. Yani sadece kişi omurgasının S şeklinin yatak bloğuna olduğu gibi işlendiği yatak amacı tam gerçekleştiremez. Örneğin kalça çıkımının yeri hazırlanırken kalça bölgesi birim ağırlığı, yatak yüzeyindeki alanı da göz önünde tutularak yatak hazırlanmalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz şekilde yapılmış bir yatağa yan yatan birisinin arkasından bakarak kuyruk sokumundan boyun ortasına bir hat çektiğinizde bu hat bütün vücudu ortalayacak ve vücudu adeta teraziye alacak şekilde düz olacaktır. Bu sağlandığında iyi bir yatak için gerekli en önemli özellik sağlanmış demektir. İkinci adım ise vücudu desteklerken yumuşak dokularınıza yatak bloğundan gelecek ters basıyı tölere etmek, üçüncü adım ise vücut ısısını ve terini tahliye etmektir.
Yatak sektörünün ciro, üretim kapasitesi, işçi sayısı ve kapladığı alan bakımından sözde büyük ! dediğimiz firmaları da dahil ortopedik kelimesinin önüne süperi, ultrası, fulü, doperi, tamı, yarımı, çeyreği gibi ifadeler koyarak yataklarını satmaktadırlar. Her bir insanın boy ve vücut verileri farklı olduğu için eğer standart şekilde ortalama bir insan için omurga eğimlerine göre ve en kaliteli malzemeler kullanılarak da üretilse o yatağa ortopedik denilemez. Çünkü şu soruyu sorma hakkımız var : Kime göre ortopedik ? Bu yatak biri zayıf, kısa boylu, diğeri şişman, uzun boylu olan çifti aynı yatakta rahat ettirebilecek midir ?
Visco yatak yaparken çoğu yaysız yatak firmaları visco süngeri kalınlık, sertlik, yoğunluk ve yapı bakımından yanlış kullanıyorlar. Dolayısıyla visco yatak beli ağırtır, terletir, çöker vs şikayetler artıyor. Aslında belin ağırması, yatağın terletmesi yatağın yapılırken yanlış yapılması, visconun ve ana bloğun gerekli yoğunlukta, kalınlıkta, sertlikte ve doğru şekilde kullanılmaması kaynaklıdır.
Latex yataklar sertlik değeri kendi vücudunuza göre olduğunda rahat edebileceğiniz yataklardandır. Ancak arada ayrı basınç indirgeyici katman olmadığında latex yataklar vücudu yorabilir de. Yumuşak latex yataklarda zayıf eş rahat ederken kilolu olan diğer eş yatağa gömülecek ve beli ağırabilecektir. Sert latex yataklarda kilolu olan belki rahat edecek ama zayıf olanın özellikle sırt kısmı ve kalça kasları rahatsız olabilecektir.
Sünger yataklar da tek başına kullanıldığında bu gibi sorunlara neden olabilir. Sünger çöker, çeker, terletir gibi yargıların gerçeklik payı vardır. Ancak bu algıya sebep olan şey düşük yoğunluk ve gerekli elastikiyete sahip olmayan ve yanlış hazırlanan sünger bloklu yataklardır. Yorgancılardan alınan ucuz, beyaz sünger diye bilinen süngerin sadece boş kılıfla kullanılmasının sonucu bu yargılar oluşmaktadır. Ama şu da bir gerçektir ki ince olmayan o ucuz beyaz süngerin üzerine yün veya pamuk şilte koyarak kullandığınızda yatağınız terletmeyecek ve vücudu yormayacak, tabi ki kısa zamanda çökecek ama bir müddet en pahalı yataklardan bile daha rahat edebileceksiniz.
Paket yaylı yataklar genelde 5 veya 7 zonlu üretilir. Kilolu insanlarda bel hizasını yakalasanız bile sorun çıkarabilir. Paket yaylı sistemlerde farklı bölgelerde farklı sertlikte diye kullanılan yaylar arasında görevini yapacak derecede sertlik farkına pek rastlanılmaz. Genelde piyasada yapılan şekilde ister visco isterse kuş tüyü katmanlı paket yaylı yatakta zayıf kişiler rahat edebilse de kilolu kişiler genelde rahat edememektedir. Dolayısıyla bir çok firma paket yay üzerine ektra destek sünger katman koyarak bir nebze bunun önüne geçmeye çalışmaktadır.
Yaylı yataklar (bonel vs) omurga sağlığı için pek uygun şekilde üretilmez. Bonel yaylılar yatak blokları içerisinde en uygun maliyetli malzemedir. Ancak bel hizaları içten güçlü takoz süngerle ve usulünce desteklenmiş, sonrasında şiltenin altı güçlü elastik, üstü geri itmesi az ve yumuşak katman kullanılmış ve toplam esnekliği ve bel hizası kişiye uygunsa bu yaylı yatağa kötü yatak diyemeyiz.
Yün veya pamuk yataklar, kullanımı biraz bakım istediğinden ve görüntü olarak düz görünmediğinden dolayı tercih edilmezler. Aslında bu yataklarda yatıldığında vücut çıkıntılarınızın olduğu bölgeler vücudun formunu bir derece yakalayarak bel kısımlarının biraz daha destekli olmasını sağlarlar. Ayrıca terletmez, kışları da daha sıcak tutarlar. Ergometrik yatak modellerimizin birini (woollflex) blok üzerinde visco katman yerine aynı kalınlıkta yün şilte koyarak ürettik. Ancak yün şiltenin bakımı ve deformasyonları sebebiyle Web sitemizde satışa sunmadık.
En iyi yatak arayışındasınız fakat hakim ticari anlayışın reklam ve dezenformasyonları sebebiyle kafanız çok karışık. Bu yazıda iyi ve doğru yatağın nasıl olması konusunda bilgi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaştık.
Ortopedinin, konforun ve gücün zirvesini yakalayacağınız Fleksar ile en iyi yatağın ayrıcalığını yaşamaya ne dersiniz ?