Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.
-Temiz hava
Yattığınız odanın hava almasına dikkat ediniz. Mümkünse gece boyu temiz hava girişine imkan verecek tedbirler alınız. Yattığınız odanın kapısını açık tutarak banyo vs gibi uygun penceresi olan kısımlardan temiz hava girişine izin veriniz. Odanızın kapısını kapalı vaziyette uyuyacaksanız odanızın penceresini aralık bırakınız. Yattığınız odada çiçek vs gece boyu oksijen tüketip karbondioksit salgılayan canlı bitkiler barındırmayınız.
-Nem oranı
Kaloriferli evlerde oda havası kurur ve odanız solunum sisteminiz için gerekli nemden yoksun kalabilir. Kışın pencere açma durumunuz uygun değilse ve bu sebeple dışarısının havasıyla birlikte nemini de odanıza alma imkanınız yoksa odanızdaki kalorifer peteğine su dolu kap asınız ve gece boyu nem salmasını sağlayınız.
-Oda ısısı
İdeal uyku için ortam sıcaklığı 15-20 derece arasındadır. Daha yüksek sıcaklıktaki ortamlar havanın kurumasına, nemin tükenmesine ve oksijenin azalmasına neden olur.
-Doğru yatak
Vücut yapınıza uyum sağlayan yataklar tercih ediniz. Doğru yatağın ilk şartı kilonuzla paralel olarak gerektiği kadar vücudunuzu destekleyecek sertliğe ve elastikiyete sahip yatak bloğu ile yüzeye yakın kaslarınızı rahatlatacak derecede düşük elastikiyete ve yumuşaklığa sahip üst şilteye sahip yataklardır. Eğer eşinizle çok farklı boy, kilo ve vücut yapısına sahipseniz yatak bloğunda her ikiniz için de ayrı ayrı sertlik ve esneklik çalışması yapılmış yataklar tercih ediniz. Ayrıca doğru yatakta yatıldığında vücutla yatak zemini arasındaki nemi tutmayacak tedbirlerin alınmış olması lazımdır. Pamuk gibi doğal elyaflarla kapitone edilmiş pamuklu kumaştan yapılmış yatak koruyucuları vücudunuzun ilk temas ettiği yüzeyi daha sağlıklı hale getirir, hemde yatağınızın kirlenmesini engeller.
-Doğru yastık
Yastığınız boynunuzu dolduracak ve aynı zamanda başınızı gerektiği derecede aşağıya batırabilecek formda veya forma dönüşebilecek karakterde olmalıdır. Yastığınıza başınızı koyduğunuzda boyun kısmı yeterli derecede kalın, baş kısmı da arkadan bakıldığında boyun omurlarını takip edecek düzlüğü yakalamış olması gerekir. Yani yatarken boyun kısmınız desteklenmeli başınız ne yukarı ne de aşağıya kasmalıdır.
-Doğru yatış pozisyonu
Yatış pozisyonu vücut yapılarına göre kişiden kişiye ve kişinin omurga ve diğer rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıkların türüne göre değişir. Doğru yatış pozisyonu ayrı bir başlıkta incelenerek detaylı şekilde açıklanması gereken bir konudur.
-Sessiz ortam
Ortam sessizliği uykuya dalabilmek ve derin uyku için gereklidir.
-Karanlık ortam
Uyku düzeninizi, uyku derinliğinizi sağlayan melatonin salgısı karanlık ortamda daha etkin hale gelir. Uyku düzeninizi sağlamak üzere vücudunuzun doğal olarak salgıladığı melatonin salgısını artırmak için karanlık ortamda uyumak gerekir. Bunun için odanızın ışık seviyesinin mümkün olduğu kadar kısık tutunuz.
-Zihinsel rahatlık
Bir şeyleri düşünür veya kafaya takar vaziyette uykuya başlamayın. Bu durumda biraz geç de olsa uykunuz gelmişse uykuya dalabilirsiniz ancak gece boyu ara ara beyninizin zihinsel faaliyetleri devam edecek ve bedensel olmasa da zihinsel olarak tam olarak dinlenemeyeceksiniz.
-Manyetik temizlik
Özellikle internet vs mobil iletişim araçlarınızı yattığınız alandan uzak tutunuz. Elektronik dalgaların vücut ve beyniniz üzerinde olumsuz etkileri olup uyku kalitenizi düşüren sebeplerin en önemlilerindendir.
-Boş mide
Yatmadan önce sindirim sistemi faaliyetinizin bitmiş olması gereklidir. Dolu mide ile yatarsanız ilk olarak sağa yatışta sağda bulunan diğer organlarınıza bası artar. Ayrıca yine sağa yatışlarda ağzı sağa bakan mide kapakçığından besinler reflü yaparak geri gelebilir. Yatmadan kısa zaman önce yemek yemiş ve yine de uykunuz gelmiş ve yatıp uyumanız gerekiyorsa ağırlıklı olarak sol tarafa yatınız ki midenizden besinler geri gelmesin. Uykunuz gelmemişse başınız yukarı vaziyette yatak başlığına yastıkla yaslanarak kitap okumak vs ile mideniz boşalana kadar oyalanabilirsiniz.